event-254442 event-254442

Näyttelyt

Rikoksia ja ryijyjä


Järjestäjä:Merikeskus Vellamo
Paikka:Merikeskus Vellamo
Osoite:Kotka
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Rikoksia ja ryijyjä

Niina Mantsinen (s. 1986) on Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva tekstiilitaiteilija, jonka teosten lähtökohtina ovat graffitit, katutaide ja perinteiset ryijyt. Mantsinen yhdistää ryijyissään graffitin urbaanin ja laittoman puolen tekstiilin kotoisuuteen, lämpöön ja perinteisyyteen. Tämä jännite tekee teoksista kiinnostavia.

Vaikka graffitien ja ryijyjen välillä on paljon yhteistä, ne tulevat näennäisesti eri maailmoista. Graffitit maalataan koville pinnoille, kun taas ryijyt ovat pehmoisia. Siinä missä spraykannu on teknisesti äärimmäisen nopea tapa siirtää väriä pintaan, ryijyt ovat kaikkea muuta kuin nopeita tehdä.

Mantsinen kutoo myös kangaspuilla, mutta graffitiryijyt hän tekee tuftaamalla. Kyseessä on tekniikka, jossa villalangat pujotetaan kynän tapaisella työkalulla pisto kerrallaan kehikkoon pingotetun pohjakankaan läpi. Mantsinen on päivittänyt perinteisen tekniikan modernimmaksi hankkimalla käyttöönsä paineilmalla toimivan koneen, jolla lankoja saa kiinnitettyä selvästi aiempaa nopeammin.