event-249765 event-249765

Teatteri ja ooppera

AAVESONAATTI


Järjestäjä:Espoon Kaupunginteatteri
Paikka:Revontulihalli, Revontulentie 8, Tapiola
Osoite:Revontulentie 8
02070 Espoo
Pääsymaksu:35

Lähde:Lippu.fi

AAVESONAATTI

Strindberg – Jäntti

August Strindbergin Aavesonaatti Espoon Kaupunginteatterissa helmikuusta alkaen persoonallisten taiteen moniottelijoiden toteuttamana.

Aavesonaatin riemastuttavan karmaisevassa maailmassa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Esitys on magiaa ja ilveilyä, julmuutta ja haurautta, usvaa ja kirkkautta. Se on näyttämöllinen ilotulitus, jota ryydittävät absurdit käänteet. Siinä risteilevät viaton intomielisyys ja katkeruus, unelmat ja pettymykset sekä vihat ja pelot, jotka saavat kaikupohjansa petoksesta ja itsepetoksesta. Taustalla ovat rahan ja taloudellisten siteiden verkostot.

Johtaja Hummel on päättänyt puuttua kohtalon kulkuun ja hän manipuloi kunnianhimoisen Ylioppilaan päämääränsä toteuttajaksi. Unenkaltaisen nousujohteisuuden jälkeen seuraa romahdusten sarja; salaisuudet paljastuvat, unelmat romuttuvat, voittajat häviävät ja hävinneet voittavat.

Aavesonaatti on matka kätkettyjen ja väärien tekojen sekä kasvavan teeskentelyn maailmaan. Se peilaa ihmismielen mekanismeja karmealla ja hauskalla tavalla. Elämän monimutkaisuus, likaisuus ja jumittavuus, illuusioiden hauraus ja unelmien puhtaus saavat kyytiä, kun arjen iso luuta lakaisee. Sisällöltään ja muodoltaan Aavesonaatti näyttäytyy pirullisen terävänä tämän ajan kritiikkinä ja ihmiselämän kuvana.

Ruotsin Suuren Pojan, unennäkijän ja elämän vääristymien spesialistin August Strindbergin näytelmän katsottiin ilmestyessään viitoittaneen tietä ekspressionismille ja absurdismille.

Kotimaassa että kansainvälisestikin ansioitunut ohjaaja Laura Jäntti sovittaa ja ohjaa Strindbergin Aavesonaatin kolmelle ilmiömäiselle esiintyjälle. Näyttelijä-miimikko-klovni Siri Hamari, tanssija-näyttelijä-laulaja Janne Marja-aho ja fyysisen teatterin konkarinäyttelijä Ana-Yrsa Falenius ovat rajoja rikkovia, monipuolisia ja ennakkoluulottomia taitureita.

Suomenkielinen ensi-ilta Espoon Kaupunginteatterissa 4.2.2021.

Suomennos: Lauri Sipari
Sovitus ja ohjaus: Laura Jäntti
Visualisointi: Milja Salovaara
Valosuunnittelu: Joonas Tikkanen
Äänisuunnittelu: Tommi Koskinen
Laulun sävellys: Markus Fagerudd
Kuva: Milja Salovaara
Kuvankäsittely: Tom Backström

Esiintyjät: Ana-Yrsa Falenius, Siri Hamari, Janne Marja-aho

Esitys on Ulappa Productionsin ja Espoon Kaupunginteatterin yhteistuotanto.
Se on tehty Suomen Kulttuurirahaston, Svenska Kulturfondenin ja Oskar Öflund Stiftelsen tuella.