event-256753 event-256753

Elokuva ja kirjallisuus, Muut, E-tapahtumat, Kurssit

Jyväskylän Kevät


Järjestäjä:Lassi Nummen nimikkoseura
Paikka:Facebook-sivu Jyväskylän Kevät - ohjelma
Osoite:Jyväskylä
Pääsymaksu:
Lähde:Tapahtumainfo

Jyväskylän Kevät

Jyväskylän Kevät koostuu kaikille avoimista etätapahtumista. Tapahtuman järjestää Lassi Nummen nimikkoseura yhdessä Kulttuurivihkojen kanssa, ja sen suojelija on Rosa Liksom.

Vuoden 2021 teema on Elinvoimaa kulttuurista ja yhteistyöstä. Ohjelmassa pannan merkille tieteellisen tiedon merkkivuosi, kirjallisuudenopetuksen tilanne ja se, että Journalistiliitto täyttää 100 vuotta. Tapahtumat ovat seurattavissa Facebook-sivulla Jyväskylän Kevät – ohjelma. Monesta tilaisuudesta tulee myöhemmin kestolenkki.

Ohjelma ilmestyy ja päivittyy kotisivulle – muutokset mahdollisia


3.3. klo 14 Kirjat työnä ja harrastuksena

Elias Krohn ja Kulttuurivihkot-kustantamon kirjailijoita

Jyväskylän Kevään avajaistilaisuuden aihe on kirjallisuus. Elias Krohn kertoo Kulttuurivihkot-kustantamosta ja opastaa niitä, jotka haluavat julkaista kirjan. Vieraina Kulttuurivihkojen kirjailijoista Kati Hiltunen ja Lassi Rajamaa, jotka kertovat kirjoittamistyöstään ja teoksistaan. Hiltuselta ilmestyi viime vuonna runokokoelma Kotini on tuntematon manner ja Rajamaalta runokokoelma Vene ei nyt millään irtoa
rannasta.


11.3. klo 14 Semiotiikka – tieteen sadunhohtoista kongressijuhlaa ja sen arkea

Eero Tarasti ja Elias Krohn

Professori Eero Tarastin ansiosta semiotiikka nousi tieteenaloja yhdistäväksi tekijäksi Suomessa ja koko maailmassa. Mikä on semiotiikan asema tieteenlajien vuoropuhelussa ja taiteidenvälisyyden tutkimuksessa, myös tutkitun tiedon merkkivuonna 2021? Tapahtumassa tulevat esille semiotiikan yhteydet, aikaansaannokset ja Imatralla olleet legendaariset kongressit.


13.3. klo 14 Onko kaikki kirjallisuus yhteiskunnallista?

Jussi Niinenmaa, Mika Suojanen ja Elias Krohn

Keskustelun lähtökohtana ovat valtiotieteiden tohtori Mika Suojasen runokokoelma, 2020 ja tietokirjailija Jussi Niinenmaan esseekokoelma, 2020. Päätoimittaja Elias Krohn johdattelee keskustelua.


18.3. klo 14 Lassi Nummi ja 60-luvun kulttuuritaistot

Jyrki Vesikansa ja Elias Krohn

Lehdistöneuvos, filosofian lisensiaatti Jyrki Vesikansa oli pitkään Uuden Suomen päätoimittajana. Hänen väitöskirjansa Uuden Suomen ja Helsingin Sanomien taistelusta on esitarkastuksessa. Nyt hän kertoo hyvin tuntemastaan Lassi Nummesta journalistina, jonka tärkeimmät areenat olivat Uusi Suomi ja Uusi Kuvalehti.


20.3. klo 13 Kristillinen rauhantyö

Kirjailija, sosiologi Timo Virtala, professori Tapio Lampinen ja filosofian maisteri, pitkään kirjastonjohtajana toiminut Ilkka Hirvi

Aiheesta keskustellaan sosiologian ja kulttuurihistorian kannalta. Ovatko kristityt olleet käytännössä rauhanrakentajia ja ihmisoikeuksien puolustajia vai jotakin tälle päinvastaista? Taustana ovat Vuorisaarna, Tolstoi ja (absoluutti)pasifistiset ryhmät kautta historian. Miten kysymys vapaasta tahdosta liittyy rauhantyöhön?


26.3. klo 14 Tarvitsevatko suomen kieli ja Suomen kirjallisuus puolustajia?

Professorit Eero Tarasti ja Hannele Dufva ja rehtori, FM Juho Pahajoki, puheenjohtajana valtiotieteiden maisteri Elias Krohn 

Joukko professorikunnan edustajia on julkisesti kysynyt jo kymmenisen vuotta sitten, muuttuuko suomi vähitellen kyökkikieleksi. Viime vuosina on keskusteltu äidinkielestä ihmisoikeutena ja kielen muuttumisesta. Vähemmän on ollut esillä, että meillä on koulussa kirjallisuuden ja erityisesti oman kirjallisuuden tunteja suunnilleen Euroopan vähiten.

Eero Tarastin esikoisromaani pohtii näitä asioita.


6.4. klo 14 Dialogiperiaate Lassi Nummella

Mikko Turunen

Mikko Turunen on väitellyt Lassi Nummen tuotannosta. Hän toimii lehtorina Tampereen klassisessa lukiossa ja tuntiopettajana Tampereen yliopistossa. Turusen mukaandialogisuutta on roolirunon puhujien lisäksi myös esimerkiksi Nummen runojen käymä keskustelu vasten modernismia tai yhteiskunnallista keskustelua sekä lyyrisen minän sisäinen puhe, jolle oletetaan reagoiva vastaanottaja tai kohdennus (esim. rakkausrunoissa)


7.4. klo 18 Ilon kautta – muistoja Vesa Karvisesta

Risto Urrio ja muita

Kirjailija, yrittäjä ja huumorikouluttaja Vesa Karvisen kiinnostus kirjoittamiseen lisääntyi lehtityössä. Suurin osa hänen kirjoistaan käsittelee suomalaista huumoria, ja hän sai kuulijansa nauramaan ja hyvälle mielelle. Tapahtumassa esiintyy henkilöitä, jotka tekivät yhteistyötä hänen kanssaan.


9.4. klo 18 Populismista Euroopassa ja muualla

Yannick Lahti

Yannick Lahti onpoliittista viestintää ja eurooppalaista populismia tutkiva väitöskirjatutkija Bolognan yliopistossa Italiassa. Hän kertoo, mitä populismi on ja mitkä ovat sen ilmentymät, keinot ja aikaansaannokset tänään, kun se alkaa olla valtavirtaa.


16.4. klo 14 Krohnin ja Tarastin suvut kulttuurihistoriassa

Risto Honkanen ja Eero Tarasti, puheenjohtajana Elias Krohn

Krohnien kulttuurisuvun hallussa ollut Kiiskilän kartano ja virolainen Villa Nevski Eero Tarastin romaanissa Eurooppa/Ehkä muistuttavat toisiaan. Professori Eero Tarasti ja Krohn-sukuseuran puheenjohtaja Risto Honkanen keskustelevat Krohnin ja muiden kulttuurisukujen roolista taiteiden ja tieteiden tukipilareina sukupolvesta toiseen. Esillä ovat myös Eero Tarastin laajat, keväällä ilmestyvät muistelmat.