event-191212 event-191212

Näyttelyt

Performing the Fringe – Vaeltelua laitamilla


Järjestäjä:Porin taidemuseo
Paikka:Porin taidemuseo
Osoite:Pori
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Performing the Fringe – Vaeltelua laitamilla

Performing the Fringe – Vaeltelua laitamilla
Siipi 30.4.–29.8.2021

Taiteilijat / Artists: Lara Almarcegui, Kipras Dubauskas, Valentina Karga, Flo Kasearu, Michèle Matyn, Andrej Polukord, Asbjørn Skou, Urban Fauna Lab, Jon Benjamin Tallerås, Ore.e Refineries

Kuraattorit / Curators: Jussi Koitela & Inga Lāce

Performing the Fringe – Vaeltelua laitamilla perustuu taiteilijoiden ja kuraattorien tutkimuskävelyihin Porissa, Tukholmassa ja Vilnassa, kaupungin ja sitä ympäröivän maaseudun välisillä reuna-alueilla. Yhdessä käveleminen, keskusteleminen, tarkkaileminen ja osallistuminen ovat olleet keinoja hahmottaa ja ymmärtää näiden alueiden erityispiirteitä. Näyttelyn teokset ovat syntyneet kävelyretkien kokemusten ja niiden myötä käynnistyneiden taiteellisten tutkimusprosessien pohjalta.

Näyttelyn teeman taustalla vaikuttavat antropologi Anna Tsingin kirjoitukset perikapitalismista. Käsite kuvaa tiloja ja toimintaa kulutusyhteiskunnan ja kapitalismin reunamilla, ja niiden synnyttämiä mahdollisia tulevaisuuksia. Perikapitalismiin voidaan liittää vaikkapa luonnonantimien myyminen, pullojen kerääminen ja jakamistalous. Näyttelyssä tarkastellaan Pohjoismaiden ja Baltian maiden kaupungin ja maaseudun reuna-alueita perikapitalistisina tiloina, joissa uudet inhimilliset ja ei-inhimilliset toimijuudet syntyvät ja kertovat selviytymisen mahdollisuuksista nykyisessä yhteiskunnallisessa kriisissä.

Taiteilijoiden teokset kumpuavat ei-inhimillisistä historioista, uusliberalistista talousjärjestelmää haastavista toiminnoista, ei-teollisesta ruuantuotannosta, siirtolapuutarhoista ja muusta pienimuotoisesta taloudellisesta ja ekologisesta toiminnasta. Näyttely haastaa totutut kahtiajaot, kuten tarkoituksenmukainen/tarkoitukseton, inhimillinen/ei-inhimillinen, tuottava/tuottamaton. Niiden sijaan näyttely antaa tilaa monimuotoisille käsityksille kaupungin ja maaseudun laitamilla olevista alueista, sekä näiden alueiden toimijoista.

Ennen Porin taidemuseota Performing the Fringe – Vaeltelua laitamilla -näyttely nähtiin Tukholmassa Konsthall C:ssä keväällä ja kesällä 2020.

Tukijat: Danish Arts Foundation, Office for Contemporary Art Norway (OCA).

Kuva:
Asbjørn Skou, Fringe Ecologies (back), Valentina Karga, CIRCLE #1, A Storytelling Infrastructure (front) at Performing the Fringe, Konsthall C, 2020, Image Johan Österholm

Aikataulumuutokset mahdollisia.