event-265165 event-265165

Näyttelyt

Juha Allan Ekholm - BOTANICAL GARDEN – NEW ERA


Järjestäjä:Alpo Jaakolan Patsaspuisto
Paikka:Alpo Jaakolan Patsaspuisto
Osoite:32200 Loimaa
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Juha Allan Ekholm - BOTANICAL GARDEN – NEW ERA

Näyttelyn valokuvat nivoutuvat installaation lähtökohdiksi, joista on edetty kauas. Valokuvien mukana olo on kokonaisuuden kannalta tärkeää. Ne ovat toisaalta tämän näyttelyn käynnistänyt voima, toisaalta ne kiinnittävät teokset taiteilijan tekemisen jatkumoon.

Kokemus näyttelyssä saattaa etäisesti muistuttaa hetkeä keskeneräisessä puutarhassa, joka on kuitenkin simulaatiota. Modernin elämäntapamme uudelleen arviointiin löyhästi liittyvä teos nostaa eteemme ikävän ristiriidan: luontoa tuhoava arkinen design voi näyttäytyä esteettisenä ja tarkoituksen mukaisena. Muovikeskustelun vaiettu piirre on niin konkreettinen, että kysymys yhteiskunnallisesta väittämästä
hämärtyy.

Muoviset koristekasvit ilmentävät biologisen elämän imitaatiota – lattiatilaan sijoittuva esinekooste nivoutuu osaksi seinälle ripustettavia teoksia. Lopputulos on tilateos. Näyttely rakentuu useasta osateoksesta, kertomuksesta, jotka on nimetty valistuksen ajan kirjallisten teosten mukaan. Teokset kuljettavat viittauksia kulttuuri- ja taidehistoriaan antiikin Kreikasta nykytaiteeseen rakentaen jatkumoa, joka ei pääty. Näyttelyn
teokset edustavat tätä hetkeä. Sitä miltä näyttää nyt.

Alpo Jaakolan Patsaspuistossa on Juha Allan Ekholmille päällimmäisenä Jaakolan visio siitä, että ajan juoksussa luonto ottaa haltuunsa kaiken, myös taiteen. Kaikki on kiertokulkua. Lopulta jäljellä on tyhjyys. Näyttelyn kertomukset on rakennettu vuoropuheluun sen maailman kanssa, jota Alpo Jaakola rakensi. Jaakolan ikonisia taideteoksia näyttely ei kommentoi.

BOTANICAL GARDEN on jatkuvan prosessin alla olevan teoksen viimeisin versio. Minimalistinen pyrkimys ja keskeneräisyys voivat taiteessa rakentaa avoimia tulkinnan tiloja. Taiteilija on kuvannut muovisia koristekasveja osana laajempaa työskentelyä muutaman vuoden aikana. Näyttely muuntui installaatioksi prosessin kuluessa.

BOTANICAL GARDEN – NEW ERA on omistettu kasvitieteen perustajalle Theofrastokselle (371-286 eaa.). Kokonaisuuteen kuuluu hänelle omistettu led-valoin valaistu monumentti kahvilassa. Ateljén keskimmäisen tilan NUOREN WERTHERIN KÄSIMYKSET on lapsuuden muisto, joka liittyy taitelijan komeuksiin isänsä vuokraamasta viljelypalstasta. Hitsaamosta löytyvä KUOLEVAN VUOROPUHELU on avoin viittaus jatkumoon ja taiteilijan dialogiin Alpo Jaakolan kanssa, mutta myös omistettu korona-ajan muistolle.

Installaatioita ei koskaan esitetä samanlaisena, vaan näyttely rakennetaan vuorovaikutukseen tilan kanssa. Alpo Jaakolan Patsaspuiston jälkeen näyttely nähdään eri puolilla Suomea jälleen uudenlaisina versioina.

Näyttelyn teokset tiloittain:
Ateljé: NUOREN WERTHERIN KÄRSIMYKSET, 2021
Hitsaamo: KUOLEVAN VUOROPUHELU, 2021
Kahvila: TUTKIMUS INHIMILLISESTÄ YMMÄRRYKSESTÄ (Osat I ja II), 2021

Näyttelystä järjestetään taiteilijatapaamisia myöhemmin kesällä.

Kommentoi tapahtumaa (0)