event-191165 event-191165

Näyttelyt

On the Edge - Äärellä


Järjestäjä:Rovaniemen taidemuseo Korundi
Paikka:Rovaniemen taidemuseo Korundi
Osoite:Rovaniemi
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

On the Edge - Äärellä

On the Edge – Äärellä on materiaalikeskeinen näyttely. Nykytaidenäyttelyissä pyritään usein häivyttämään materiaalisuutta. Nyt materiaali, keramiikka on pääosassa. Näyttelyyn on valittu keramiikkaa materiaalinaan käyttäviä käsityöläisiä, muotoilijoita ja kuvataiteilijoita. Moni heistä seikkailee usean roolin rajamailla, eikä halua itseään määriteltävän liian tarkasti mihinkään näistä kategorioista.

Näyttelyn esillepano viittaa uuden ja vanhan kohtaamiseen keramiikkataiteessa. Myös uusi, muuttuva ilmaisu perustuu vahvasti perinteisiin työtapoihin, taitoihin ja syvään materiaaliosaamiseen. Näyttelyn kahdesta salista toinen on ripustukseltaan modernistinen. Sen lähtökohdat ovat nykyaikaisessa minimalismin ehdoilla tehdyssä valkoisessa näyttelyarkkitehtuurissa. Toinen sali taas viittaa aikaan, jolloin eurooppalaiset museot syntyivät. Sali on tiheästi ripustettu ja sen sävyt ovat vahvoja. Yksittäiset objektit on nostettu jalustoille kuin korvaamattomat aarteet ja kontrasti nykyaikaan on voimakas.

Näyttelyyn on valittu jokaiselta tekijältä yksi objekti korostaen jokaisen teoksen ainutlaatuisuutta. Teosten kokoerot kertovat paitsi materiaalin monipuolisesta käytöstä myös tekijöiden erilaisista intentioista. Muotokieleltään pelkistetyissä teoksissa näkyy modernin muotoilun perinne, joka Suomessa heijastuu muotoilun lisäksi myös käsitöihin ja veistotaiteeseen. Kaavaa rikkovat runsaat ja leikittelevät teokset. Mukana on niin primitiivisten tuhkalasitteiden ja savun värjäämiä pintoja kuin äänen ja videon avulla tilaan levittäytyviä teoksia.

Näyttelyn ovat kuratoineet ja suunnitelleet Veikko Halmetoja ja Riikka Latva-Somppi. Maailman pohjoisin Arktinen keramiikkakeskus (ACC) toimii näyttelyn tuottajana. Näyttelyn teema On the Edge – Äärellä heijastaa keramiikkataidetta jatkuvassa muutoksessa ja Suomen arktista sijaintia Euroopan reunalla. Näyttely on osa syksyllä 2021 International Academy of Ceramics (IAC) -järjestön On the Edge-nimistä virtuaalikongressia. Näyttely esittelee järjestön suomalaisten tai Suomessa asuvien jäsenten tuotantoa. Lisäksi näyttelyyn on valittu kolmetoista Suomessa asuvaa keraamisen luovan alan osaajaa.

Taiteilijat: Aaltonen Erna, Ando Komugi, Heimala Ville, Hellman Åsa, Huotari Marianne, Isoniemi Eliisa, Kajander Catharina, Kannosto Sakari, Karsikas Matias, Kim Ming Kyon, Kivivirta Kirsi, Kulju Veera, Lautenbacher Nathalie, Levonoja Siina, Mankinen Niko, Matikainen Tiia, Mäkelä Maarit, Mäki-Patola Leena, Paikkari Mari, Paikkari Pekka, Park Suku, Pehkonen Laura, Pollari Tuuli, Pöllänen Pauliina, Rintaniemi Päivi, Riska Kristiina, Rytkölä Johanna, Sainio Anneli, Salonen Teemu, Syrjänen Satu, Tuominen-Niittylä Kati, Widnäs Karin sekä Yli-Viikari Tapio.