event-191146 event-191146

Näyttelyt

Michael Schilkin feat. Lotta Mattila


Järjestäjä:Turun taidemuseo
Paikka:Turun taidemuseo
Osoite:Turku
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Michael Schilkin feat. Lotta Mattila

Näyttelyn on kuratoinut keramiikan ja eläinaiheiden parissa työskentelevä nykytaiteilija Lotta Mattila (s. 1986). Mattilan suunnittelema näyttelyarkkitehtuuri värikkäine seinämaalauksineen luo museoon erilaisia aavikko-, metsä- ja talvimaisemia sekä hauskoja ja koskettaviakin kohtaamisia Michael Schilkinin ja Mattilan omien eläinveistosten välille. Mattilan mukaan hänen teoksensa ovat katsojan tavoin paikalla ihastelemassa Schilkinin taideteoksia.

”Lähestyin Schilkinin tuotantoa kollegan näkökulmasta, koska olen itsekin tekijä ja työskentelen saven parissa. Henkilö, joka tuntee materiaalin, pystyy lukemaan näitä kädenjälkiä vielä poltetusta kappaleesta. Schilkinin keramiikkaveistokset kertovat minulle tarinaa työhuoneellaan savea muovaavasta, työstään nauttivasta taiteilijasta. Eläinhahmot taas saavat mielikuvitukseni laukkaamaan niiden omiin tarinoihinsa”, Mattila luonnehtii näyttelyprosessia.

Modernismia edustava Michael Schilkin (1900–1962) kertoo kuviensa avulla tarinoita. Hän on tunnettu suurista, julkisivuihin toteutetuista teoksistaan, mutta myös pienistä, sympaattisista eläinveistoksistaan, jotka vangitsevat hienosti eläimen liikkeen ja luonteen. Venäläissyntyinen Schilkin teki Suomen ohella kansainvälistä uraa keramiikkataiteilijana ja kuvanveistäjänä. 21-vuotiaana Suomeen emigroitunut taiteilija opiskeli Helsingin taideteollisessa keskuskoulussa ja työskenteli Arabian taideosastolla vuodesta 1936 aina kuolemaansa asti. Siellä hänen töidensä tärkeimmäksi aiheeksi nousivat eläimet ja erilaisten rohkeiden lasitekokeilujen myötä teoksiin syntyi hienoja pintavaikutelmia. Lähes koko 1940-luvun Schilkin työsti rakennusten luonnetta syventäviä seinäreliefejä niin sisä- kuin ulkotiloihin. Hänen tarinalliset reliefinsä rikastuttavat edelleen Helsingin katukuvaa esimerkiksi Arabian tehtaan ja Helsingin Kauppakorkeakoulun entisen päärakennuksen julkisivuissa.

Michael Schilkin feat. Lotta Mattila perustuu EMMA – Espoon modernin taiteen museon tuottamaan alkuperäiseen konseptiin. Näyttelyn teokset on lainattu kauppaneuvos, keräilijä Kyösti Kakkosen kokoelmasta, Designmuseosta sekä Lotta Mattilalta.