event-268804 event-268804

Elokuva ja kirjallisuus

Näin pilvet kuolevat


Järjestäjä:Savon Kinot
Paikka:Tapio, Joensuu, Tapio 4
Osoite:Pio
Pääsymaksu:
Lähde:Savon Kinot

Näin pilvet kuolevat

Professori Hannele Korhosella Suomen Ilmatieteen laitokselta on yksi intohimo ylitse muiden: tehdä työtä ilmastotutkimuksen huipulla. Hän haluaa olla riippumaton tieteentekijä ja yksinomaan keskittyä tieteeseen, samalla säilyttäen moraaliset arvonsa. Päämääränsä saavuttaakseen hän on muun muassa päättänyt olla perustamatta perhettä ja pysyä lapsettomana.

Korhosen elämä muuttuu, kun hän hänelle myönnetään 1,5 miljoonan USD tutkimusraha Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista. Rahoittaja odottaa häneltä keinoja saada Emiraattien yllä seilaavat pilvet satamaan Emiraattien valtion alueelle - maahan, joka kärsii äärimmäisestä kuivuudesta. Tämä kokoluokan tutkimusapurahoja on harvoin saatavilla Korhosen tutkimusalalla, ja tilaisuus on Korhoselle täydellinen. Ehkä jopa liian täydellinen. Hiljalleen hän oppii, että rahoittajan päämäärä on tuottaa tieteen avulla etua vain heidän omalle maalleen, vaikka juhlapuheet toteavat muuta. Korhosen tavoite on tehdä tiedettä koko ihmiskunnan hyödyksi.Vähä vähältä Korhosen tutkimusinto muuttuu eettiseksi dilemmaksi ja sisäiseksi konfliktiksi. Rahoittajan vaatimukset ja se mitä hän maassa vieraillessaan valtiosta oppii, johtaa konfliktiin Korhosen arvojen kanssa ja hän joutuu pohtimaan eettisen integriteetin ja menestyksen suhdetta.

Onko Korhonen sotkeutunut johonkin, johon hän ei lopulta halua olla osallinen? Hän tietää, että jos pilvet laitetaan satamaan Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien maille, on se sade pois jostain muualta. Jos sateenteko onnistuu, keneltä vesi on pois? Kansainvälisiä sopimuksia ei ole tehty siitä, kuka omistaa pilvet tai ilmakehän - kuka tahansa voi manipuloida pilviä, jos omaa keinot siihen. Näitä keinoja Korhonen on kehittämässä ainutlaatuisessa hankkeessa maapallon mittakaavassa. Onko oikein muokata ilmakehää ja kuka saa sitä tehdä? Entä voiko hänen tutkimuksensa säänmuokkauksen parissa vaikuttaa jotenkin ilmastonmuutokseen?

Mikä lopulta on kunnianhimon hinta?