event-269505 event-269505

Näyttelyt

Mari Hokkanen: Helmenpunoja


Järjestäjä:Valokuvakeskus nykyaika
Paikka:Valokuvakeskus Nykyaika
Osoite:Kauppakatu 14
33210 Tampere
Pääsymaksu:
Lähde:Tapahtumainfo

Mari Hokkanen: Helmenpunoja

Runojen säkeitä verrataan islamilaisessa kulttuurissa usein helmeen ja koko runoa helminauhaan. Helmenpunoja on sarja kuvallisia runoja, esityksiä, joihin on pujoteltu symboleja persialaisen runouden maailmasta.

Hokkanen lähti Iraniin ensimmäisen kerran 2016 vieraillakseen 1400-luvulla eläneen runoilijan, Hafezin, haudalla. Runous on Iranissa merkittävä taiteenala, niin historiallisesti kuin nykypäivänäkin. Se muodostaa kulttuurin selkärangan ja on kirjallisuuden lisäksi läsnä musiikissa, teatterissa, elokuvissa ja kaduilla. Näyttelyn kuvat kutovat yhteen vaikutteita maailman vanhimmista säilyneistä runoista ja modernin runouden teemoista.

Hokkasen työn keskiössä ovat pitkään olleet studioon rakennetut lavasteet ja värikkäät installaatiot, joissa hän esittää tarinallisia kohtauksia kameralle. Iranissa hän työskenteli tapaamiensa ihmisten kanssa ja lavasti kuvia matkalaukussa kulkevan rekvisiitan avulla residensseihin, majataloihin ja ihmisten koteihin. Kuvateokset koostuvat Iranissa otetuista valokuvista ja sieltä tuoduista lahjapapereista, joita Hokkanen on muokannut leikkaamalla ja uudelleen sommittelemalla.

Näyttelykokonaisuuteen kuuluu valokuvien lisäksi viisi videoteosta, joissa on käytetty visuaalisena elementtinä yhtä persialaiseen runouteen liittyvää symbolia. Videoteoksissa esitetään persialaista runoutta suomen ja farsin kielellä. Kaksi esitetyistä runoista on käännetty suomen kielelle ensimmäistä kertaa ja ne saavat ensiesityksensä Valokuvakeskus Nykyajassa. Videoiden äänimaiseman on luonut iranilainen muusikko ja säveltäjä Marouf Majidi ja äänisuunnittelija Jaakko Autio. Videoiden jälkityöstöstä on vastannut iranilainen videotaiteilija Babak Arzani. Runot on suomentanut professori Jaakko Hämeen-Anttila.

Mari Hokkanen (s.1979) on helsinkiläinen valokuvataiteilija. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja muissa Euroopan maissa kuten Skotlannissa, Virossa, Luxemburgissa ja Saksassa. Hänen teoksiaan on useissa kotimaisissa kokoelmissa.
Näyttelyn oheisohjelmana järjestetään 9.10. Persialaisen runouden ilta, joka alkaa klo 15 Mari Hokkasen taiteilijatapaamisella, jatkuu Marouf Majidin yhtyeen musiikkiesityksellä ja päättyy Open mic -runonlausuntaan, jossa yleisö pääsee esittämään omia tai gallerialta löytyviä persialaisia runoja. Tapahtumaan on vapaa pääsy.