event-264251 event-264251

Teatteri ja ooppera

MAA ON SYNTINEN LAULU


Järjestäjä:Kemin kaupunginteatteri
Paikka:Kemin Pirtti
Osoite:Kauppakatu 7
94100 Kemi
Pääsymaksu:23.0

Lähde:Lippu.fi

MAA ON SYNTINEN LAULU

Timo K. Mukka 
MAA ON SYNTINEN LAULU 

Maa on syntinen laulu on nuoren ihmisen kiihkeä puheenvuoro elämänjanon, rakkauden ja yksilönvapauden puolesta. Se on kasvukertomus, rakkaustarina ja ylistys luonnon kauneudelle. 
Eletään sotien jälkeisiä niukkuuden täyttämiä vuosia. Nuori Martta asuu sisäänlämpiävässä länsipohjalaisessa Siskonrannassa. Kyläyhteisössä elämä kulkee esi-isien reitittämällä tiellä seurojen kautta pullolle, puukotukseen ja takaisin. Siskonrannan ahtaisiin raameihin on vaikea asettua ja sen tulee kokemaan moni muukin kuin Martta, jonka tekemisiä kovasti seurataan. 

Luonnonlapsi Martta on kylän halutuin nainen, jolla riittää kosijoita joka talossa. Kun Martta rakastuu Oulaan, yhteisön ulkopuoliseen huonomaineiseen mieheen, juorut vain kiihtyvät ja Martan ja Oulan rakkaus kohtaa ylitsepääsemättömiä vaikeuksia.  Maa on syntinen laulu on vuonna 1973 28-vuotiaana kuolleen Timo K. Mukan nuorena kirjoittama kohua herättänyt esikoisteos, suomalainen klassikko. 

Esityksen on dramatisoinut Matti Tolvanen ja sen ohjaa Petri Jäärni. Nuoresta pitäen Mukkaan tykästynyt ohjaaja kuvaa esitystä seuraavasti: “Yksilöiden ja yhteisön väliset ristiriidat ovat edelleen ajankohtainen ja kiinnostava aihe. Näinä varovaisuuden aikoina Syntinen laulu kiehtoo myös sen takia, että se pakottaa tarttumaan hankaliin teemoihin ja käsittelemään niitä pelottomasti.” 

Oman runollisen tasonsa esitykseen tuo Anna Laakson varta vasten teokseen säveltämä musiikki, josta osa kuullaan livenä ja osa Meri-Lapin Jousikvartetin tulkitsemana taustanauhalta. 

ROOLIT:
Martta - Johanna Ahonen (vier.)
Elina – Asta Rentola
Alli - Satu Tala
Anna, Aino - Anna Laakso (vier.)
Kurki-Pertti, Outakota - Samu Stenberg
Oula, Kulkuri - Olli Halttu
Äijä, Saarnaaja, Antti - Kimmo Hirvenmäki
Isä-Juhani - Kimmo Tuppurainen (vier.)
Hannes, Pouta, Poromies - Pete Miettunen (vier.)

TYÖRYHMÄ

Käsikirjoitus: Timo K. Mukka
Dramatisointi: Matti Tolvanen
Ohjaus: Petri Jäärni
Lavastus: Kaisa Niva
Musiikin sävellys: Anna Laakso

Meri-Lapin jousikvartetti:
1. viulu - Juhana Inkinen 
2. viulu - Riikka Alakärppä
Alttoviulu - Matti Mietola
Sello - Olli Kajasviita

Valot: Mikko Karhu
Äänet: Alpo Jakunaho
Projisoinnit: Sami Hiltunen
Puvustus: Sirpa Santonen
Tarpeisto: Toni Luukinen
Kampaukset ja maskeeraus: Sanna Kurula
Järjestäjä / kuiskaaja: Aleksi Lindevall
Lavasteiden valmistus: Jussi Okkonen, Kari Saarela
Pukujen valmistus: Elli Lääkkö
Kuvat: Nina Susi

Ensi-ilta syksyllä 9.10.2021

Esitysoikeudet: Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry

Esityspaikka Kemin Pirtti, Kauppakatu 7

Liput:
Peruslippu  23 €
Eläkeläiset 21 €
Opiskelijat, lapset, työttömät, varusmiehet 14 €

Ikäsuositus yli 14 -vuotiaat

Esittelyssä:

Anna Laakso
Anna Laakso toimii hengästyttävällä skaalalla musiikin ja esittävän taiteen parissa. Konserttipianistin työnsä lisäksi Anna on esiintynyt laulajana, tehnyt vapaalla kentällä yhteistyötä useiden näyttelijöiden ja tanssijoiden kanssa, sekä toiminut kapellimestarina mm. Rovaniemen ja Kemin kaupunginteattereissa työnkuvanaan musiikillisen ohjauksen ja musisoinnin lisäksi sovittaminen, säveltäminen ja roolityöt.
Anna opiskeli Sibelius-Akatemiassa ensin nuoriso-osastolla ja vuodesta 1998 esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa, soitti diplomikonserttinsa v. 2004 ja valmistui musiikin maisteriksi v. 2008.
Anna tekee aktiivista yhteistyötä mm. Lapin Kamariorkesterin kanssa moninaisissa rooleissa. Hän on esiintynyt lukuisilla kotimaisilla kamarimusiikkifestivaaleilla (mm. Helsingin Juhlaviikot, Turun musiikkijuhlat, Rauma Festivo, Riihimäen Kesäkonsertit, Tampere Biennale...), ulkomailla, ja levyttänyt mm. Kaija Saariahon musiikkia.  Anna luotsaa rovaniemeläisen kulttuuriyhdistys Valoa Kamariin ry:n toimintaa, sekä on Nurmeksen Kesäakatemian & Kesäkonserttien vuorotteleva taiteellinen johtaja.
Annan tukikohta on Rovaniemellä, jossa hän taiteilee vallatonta neljän lapsen uusioperhearkea yhdessä näyttelijäpuolisonsa Timo Vuennon kanssa.
www.annalaakso.com

Meri-Lapin jousikvartetti
Meri-Lapin jousikvartetti luo alueelle kulttuuria, koulutusta ja hyvinvointia.
Kvartetti perustettiin alun perin vuonna 1983 tehostamaan alueen jousisoitinkoulutusta sekä lisäämään konserttitarjontaa. Kvartetin muusikot muodostavat rungon Kemin kaupunginorkesterille toimien orkesterissa soitinryhmiensä äänenjohtajina. He myös opettavat Meri-Lapin musiikkiopistossa. Meri-Lapin jousikvartetilla on oma klassisen musiikin konserttisarjansa. Tämän lisäksi he esiintyvät koululais-, laitos- ja kahvilakonsertein toimintapaikkakunnillaan Kemissä, Torniossa, Tervolassa ja Simossa.
Vuonna 2013 Lapin Taidetoimikunta myönsi 30-vuotista taivaltaan juhlineelle kokoonpanolle Lapin taidepalkinnon maakunnan hyväksi tehdystä merkittävästä työstä ja syksyllä 2015 Meri-Lapin jousikvartetille myönnettiin Kemi-palkinto.​