event-191212 event-191212

Näyttelyt

Mari Katayama


Järjestäjä:Porin taidemuseo
Paikka:Porin taidemuseo
Osoite:Pori
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Mari Katayama

MARI KATAYAMA
21.1.2022–29.5.2022

Kuraattorit: Luigi Fassi ja Anni Venäläinen

Mari Katayaman taide ja elämä ovat kietoutuneet toisiinsa erottamattomasti. Katayamalla oli syntyessään raajojen epämuodostuma, minkä vuoksi hänen molemmat jalkansa amputoitiin hänen ollessaan yhdeksän ikäinen. Päästyään 23-vuotiaana Tokion taidekouluun Katayama alkoi tutkia identiteetin muodostumista ihmisen kehon ja sisäisen maailman vuorovaikutuksessa. Taiteilija toteuttaa omakuvia, joissa hän esiintyy kameralle moninaisten taidokkaasti kirjailtujen esineiden, asusteiden ja koristeltujen tekoraajojen ympäröimänä kuin elävänä veistoksena.

Käyttämällä omaa kehoaan erilaisuutta ja identiteettiä koskevien representaatioiden alustana Katayama tutkii jännitteitä ruumiillisten kokemusten ja kehoon liittyvien normatiivisten odotusten välillä. Omakuvissaan taiteilija esiintyy erilaisissa yksityisissä tiloissa, mutta myös liikkumassa ulkona kaupungilla tai merenrannalla. Osa taiteilijan käyttämistä proteeseista on toiminnallisia, toiset puolestaan koristeellisia lisukkeita, joilla hän luo keholleen jatkuvasti muuntuvia ilmenemismuotoja. Teoksillaan Katayama haastaa käsityksiä vammaisuudesta ja kauneudesta. Korkokenkäprojektillaan Katayama haluaa laajentaa vammaisten valinnanvapautta tarjoamalla amputoiduille räätälöityjä korkokenkä-proteeseja, joita nämä voivat käyttää lavalla esiintyessään vaikkapa laulajana, mallina tai puhujana.

Katayaman teokset ilmaisevat kauneuden ja täydellisyyden ideaa, joka on taiteilijalle läsnä jokaisessa kehossa ja kaikissa ihmiskehon variaatiossa ja mutaatiossa. Katayaman töissä onkin selvä emansipatorinen sävy. Porin taidemuseon näyttely on intensiivinen ja tiivis johdatus Katayaman valokuvataiteelliseen tuotantoon ja samalla taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa.

Vuoden 2022 näyttelykauden avaavat Eva Koťátkován ja Mari Katayaman soolonäyttelyt, jotka avautuvat perjantaina 21.1.2022. Avajaispäivänä taidemuseo on avoinna klo 11–18 ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Emme järjestä avajaistilaisuutta. Noudatamme ajankohtaisia koronaohjeita, ja tiedotamme mahdollisista yleisörajoituksista myöhemmin.

Kuva / Image:
Mari Katayama, bystander#016
© Mari Katayama courtesy of Akio Nagasawa Gallery