event-191137 event-191137

Näyttelyt

Muutaman markan matkamuisto


Järjestäjä:Lapin maakuntamuseo
Paikka:Lapin maakuntamuseo
Osoite:Rovaniemi
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Muutaman markan matkamuisto

Lapin matkailun ja turismin juuret Lapissa ulottuvat jo 1800-luvulle, mutta suuremmiksi turistimäärät alkoivat nousta 1970- ja 1980-luvuilla, kun laskettelusta muodostui Suomessa koko kansan harrastus. Laskettelukeskuksia nousi Lappiin hurjaa vauhtia, mutta myös kesäinen bussimatkailu lisääntyi valtavasti. Syynä tähän voidaan pitää 1970-luvulla alkaneita yhteiskunnallisia muutoksia, esimerkiksi tuloerojen kaventumista. Matkailun lisääntyessä myös matkamuistojen hankkiminen tuli isoksi osaksi matkaa ja matkailuperinnettä. Tämä hyödytti erityisesti paikallisia, jotka perustivat maanteiden reunoille kojuja, joista pystyi myymään matkamuistoja matkaaville turisteille. Matkamuistoista yleisimpiä olivat poronsarvet, taljat ja muut poronkarvasta tehdyt käsityöt. Hiihtokeskuksista ostettiin usein hattuja, paitoja ja pinssejä.

Matkailun lisääntymiseen suhtauduttiin myös kriittisesti. Luonnonsuojelijat kritisoivat turisteja, jotka jättivät roskat luontoon, ja erämökkien rakentaminen nähtiin uhkana perinnemaisemalle. Monet paikalliset kuitenkin hyötyivät matkailusta ja monelle siitä on muodostunut pääelinkeino.

Lapin matkailu on edelleen suosittua, ja monelle se on jokavuotinen perinne. Enää ei voi kuitenkaan nähdä tien pientareelle kyhättyä kojua, jossa myydään esimerkiksi porontaljoja, mutta näitä ostettuja muistoja löytyy varmasti monesta perhealbumista.

Lapin maakuntamuseon perusnäyttelyssä olevien pienoisnäyttelyn vitriineissä on esillä 1970-1980-luvuilla Lapin matkoilta ostettuja matkamuistoja ja kuvia matkamuistoja myyvistä kojuista eri puolilta Lappia. Matkamuistoja ovat lahjoittaneet yksityishenkilöt ja matkamuistomyymälät. Pienoisnäyttelyn kuvat on ottanut silloinen museon valokuvaaja Jukka Suvilehto vuonna 1988.

Lapin maakuntamuseolla on valtakunnallinen vastuu tallentaa Lapin matkailuun liittyvää aineistoa, joten museon kokoelmista löytyy huomattava määrä matkamuistoja eri puolilta Lappia.

Kommentoi tapahtumaa (0)