event-267948 event-267948

Urheilu ja liikunta, E-tapahtumat

Lukkari-Jukola 2022


Järjestäjä:Suomen suunnistusliitto
Paikka:Mynämäki
Osoite:Mynämäki
Pääsymaksu:
Lähde:Tapahtumainfo

Lukkari-Jukola 2022

Lukkari-Jukola järjestetään Mynämäessä 18.-19.6. 2022. Jukolan viesti on yleisnimitys 7-osuuksiselle miesten suunnistusviestikilpailulle ja 4-osuuksiselle naisten kilpailulle, jolla on myös oma nimensä, Venlojen viesti.

Jukolan viesti, yksi maailman suurimmista suunnistuskilpailuista, kilpailtiin ensi kerran v. 1949 Helsingin seudulla ja siitä lähtien joka vuosi ympäri maata Hankoniemeltä Lappiin ja Laitilasta Joensuuhun. Ensin oli vain miesten viesti. V. 1951 naiset saivat henkilökohtaisen kilpailun ja v. 1978 alkaen heilläkin on ollut viesti. Ensimmäiseen viestiin osallistui 41 joukkuetta.

Jukolan viesti on ensisijaisesti korkealle arvostettu suunnistusseurojen huippujoukkueiden mittelö, johon kaikki maailman parhaat suunnistajat ja seurat osallistuvat.. Valtaosa joukkueista on kuitenkin voittoa tavoittelemattomia, joille osanotto sinänsä ja maaliinpääsy erityisesti on haaste. Nykyisin viesteihin voivatkin osallistua myös ei-seurajoukkueet, joita miesten viestissä on jo 20%. Niistä pääosa on työpaikkajoukkueita, mutta mukana on myös erilaisia harrastuskerhoja, sukujoukkueita, kaveriporukoita yms, jotka ovat kokeneet Jukolaan osallistumisen ja sitä varten harjoittelemisen hienoksi, yhteiseksi tavoitteeksi. Kisapaikalla on yleensä 30 000 – 40 000 henkilöä; osanottajien lisäksi huoltajia, perheenjäseniä ja katsojia. He yöpyvät kisan ajan kilpailukeskuksen vieressä tuhansissa teltoissa ja asuntovaunuissaan.