event-284815 event-284815

Teatteri ja ooppera

VANJA-ENO


Järjestäjä:Vantaan Näyttämö
Paikka:Kulttuuritalo Martinus
Osoite:Martinlaaksontie 36
01620 Vantaa
Pääsymaksu:25.0

Lähde:Lippu.fi

VANJA-ENO

Vantaan Näyttämö ylpeänä esittää:
Vanja-eno

Ohjaus: Simo Lappalainen
Kirjoittanut: Anton Tsehov
Kääntäjä: Jukka Voutilainen

Miksi Anton Tšehovin Vanja-enoa esitetään kesällä 2022, kun maailmaa koetellaan erilaisilla kriiseillä? Teatterin pitää uskaltaa tuoda esille tutkittavaksi ja kohdattavaksi ihmisyyden lähihistoriaa, jotta ymmärrämme toisiamme enemmän. Tämä on ainoa tie todelliseen yhteisölliseen elämään maapallolla. Sanon nyt näytelmän ohjaajana täällä Suomessa, tätä näytelmää tehdessäni: ”Eläköön ihmisyyden moninaisuus”. Aina ei pidä hyväksyä, mutta aina pitää ainakin yrittää ymmärtää.

Anton Tšehovin kyky kuvata ihmismielen rikkaus ja syvyys on vailla vertaa. Hänen näytelmänsä porautuu syvälle kansan todellisiin tunteisiin ja olosuhteisiin. Vanja-enossa tulevat esille ne olosuhteet, jotka vaikuttavat tarinan henkilöihin. Henkilöt eivät kykene ymmärtämään olosuhteiden vaikutusta heihin. Tšehoville on tunnusomaista kuvata ihmisiä, jotka ovat historiansa kautta päätyneet elämään poroporvarillista elämää, ymmärtämättä tämän elämänmuodon tyhjyyttä. Heidän voimakas kokemuksensa on, että he ovat ”tarpeettomia” ihmisiä. Näytelmän nimihenkilö Vanja-eno tuntee eläneensä turhan elämän ja hän antaa sen kuulua kaikille. Mutta turhautumaan ei ole muuta ohjetta kuin työteko.

Näytelmän tapahtumapaikkana on herraskartano, jossa henkinen rappio näkyy henkilöissä samoin kuin ympäröivässä luonnossa, metsien riistohakkuina.

Näytelmän tarinassa olevasta kartanosta saatava tuotto ei ole riittänyt elättämään professori Serebrjakovia ja hänen uutta vaimoaan Jelenaa kaupungissa. Siksi aateliskodin professori tulee uuden nuoren vaimonsa kanssa kartanolle saadakseen kartanon myyntiin ja rahat käyttöönsä.

Tarina on myös näytös nuorten naisten kohtaloista turhautuneessa ympäristössä. Vanja-eno -näytelmän ihmiset puhuvat ja oleilevat kartanon palvelusväen hoivattavana. Henkilöiden vuoropuhelusta avautuu kaikki se näennäinen tapahtumattomuus, jolla on seuraamuksensa. Roolien tilanne rakentuu kuin itsekseen ja lopulta he päätyvät raastaviin ratkaisuihin elämässään.

Näytelmä on tulkinnaltaan traaginen komedia, siten asioiden käsittely on miellyttävällä tavalla koskettavaa.

Työryhmä:

Ohjaaja: Simo Lappalainen

Näyttelijät:
Sonja - Sirpa Rauhaniemi-Viitanen
Astrov - Mikael Rekola
Jefim, Renki - Lassi Liljanto
Telegin - Jyrki Lepomäki
Voinitski - Karri Liukka
Jelena - Anniina Konttinen
Serebrjakov - Erkki Leinonen
Marina - Katariina Saarela
Marija - Pirjo Saariokari

Tuottaja: Maija Lappalainen
Markkinointi: Arttu Lavi
Graaffinen suunnittelu: Mikael Rekola
Valosuunnittelija: Börje Flood
Valo operointi: Arne Nuottimäki
Valojen rakennus: Jukka Nyman, Juha Ranta
Äänisuunnittelu. Esa Lindroos
Puvustus: Paula Merta, Pirjo Peltonen
Tarpeisto: Saara Sillanpää

Liput: 20 / 25€

Näytelmän oikeudet, Näytelmäkulma- Nordic Drama Corner Oy
Vantaan Näyttämöyhdistys ry