event-296820 event-296820

Elokuva ja kirjallisuus

KPE: Lamb


Järjestäjä:Savon Kinot
Paikka:Tapio, Joensuu, Tapio 3
Osoite:Pio
Pääsymaksu:
Lähde:Savon Kinot

KPE: Lamb

Alkup. nimi: Dýrið
Islanti/Puola/Ruotsi 2021
Kieli: islanti, huom! tekstitys englanniksi
Ohjaus: Valdimar Jóhannsson
Käsikirjoitus: Valdimar Jóhannsson, Sjón
Pääosissa: Noomi Rapace, Hilmir Snær Guðnason, Björn Hlynur Haraldsson
Tuotanto: Hrönn Kristinsdóttir / Go to Sheep, Spark Film&Tv, Madants
Kesto: 106 min
Ikäraja: K16

Islannin pastoraalisissa vuoristomaisemissa aika tuntuu seisahtuneen. Seisahduksissa ovat myös maatilalla elävät Maria (Noomi Rapace) ja Ingvar (Hilmir Snær Guðnason) sekä heidän parisuhteensa, jossa kommunikaatio hoidetaan lähinnä talikkoa heiluttamalla. Tilanne vaikuttaa ensisilmäyksellä harmaan arkiselta, mutta pariskunnan kasvoilta pystyy aistimaan pohjattoman surun.

Eräänä päivänä kaksikkoa odottaa yllätys, joka herättää Marian äidinvaistot. Ingvar taas sulkeutuu entisestään, mutta ei voi olla huomaamatta toisen puoliskonsa onnea. Pariskunnan välillä pitkään kytenyt hiljaisuus sähköistyy ja vain odottaa purkautumistaan.

Valdimar Jóhannsson onnistuu esikoisellaan luomaan omaperäisen kudelman tummanpuhuvaa psykologista draamaa mustalla huumorilla ja kansantarustolla höystettynä. Noomi Rapace vavahduttaa roolissaan naisena, joka on valmis menemään äärimmäisyyksiin perheonnen tavoittelussa, seurauksiin tai luontoäitiin katsomatta. Naisen tahto voi olla vahva, mutta luonto näyttää tarvittaessa voimansa. Perheonni on usein toivottu pehmoinen lahja, mutta tässä elokuvassa pullantuoksuinen arki on kaukana.

Maria Lehtonen / Rakkautta & anarkiaa -festivaali

Kommentoi tapahtumaa (0)