event-291248 event-291248

Teatteri ja ooppera, Tanssi

Petollinen valo


Järjestäjä:Teatteritalo Universum
Paikka:Teatteritalo Universum
Osoite:Perämiehenkatu 13
00150 Helsinki
Pääsymaksu:alk.17,50

Lähde:Tiketti

Petollinen valo

Petollinen valo – ja unohduksen epidemia / Det bedrägliga ljuset – och glömskans epidemi on Liisa Pentti +Co:n ja Sirius Teaternin yhteistuotanto. Teoksen lähtökohtina ovat taidehistorian professori Jonathan Craryn kirja 24/7 (2013) sekä Pina Bauschin klassikkokoreografiat 1980 – ein Stück von Pina Bausch (1980) ja Walzer (1982). Näiltä jalansijoilta Petollinen valo nousee esiin ”aaveteatterina”: se perustuu hatarasti jo olemassa oleville esittävän taiteen muodoille ja ideoille, sille mitä on ollut olemassa kauan sitten. Teos heijastaa tuota menneisyyttä ja luo uutta menneen ajan antamilla lahjoilla. Lajityypiltään teos on kokeellista tanssiteatteria.

Teoksen alkuperäinen idea pohjautuu Craryn kirjassaan 24/7 esittämään ajatukseen:

”24/7-maailmalla tarkoitan maailmaa, jossa varjojen, hämäryyden ja vaihtoehtoisten ajallisuuksien myötä on kadonnut sen ihmeellisyys. Tällainen maailma on identtinen itsensä kanssa: sillä on mitä hatarin menneisyys, eikä siinä vaella aaveita. Tämä nykyhetken yksiulotteisuus on tulosta petollisesta kirkkaudesta, joka ulottuu yhä laajemmalle tyhjentäen kaikki mysteerit ja epävarmuudet. 24/7-maailma samastaa olemassaolon siihen, mikä on välittömästi ilmenevää, ymmärrettävää ja käytettävää.”

Craryn mukaan elämme jatkuvassa, joka puolelta tulvivassa ”valaistuneisuudessa” ja teknologian kyllästämässä visuaalisuudessa, jonka mahdollistaa valokuitukaapelin sisällä tapahtuvan tiedonsiirron teknologia. Tällaisessa läpeensä valoisassa, yöttömässä maailmassa ei ole tilaa hämäryydelle eikä tapahtumille, joita pimeys suojaa.

KONSEPTI JA KOREOGRAFI: Liisa Pentti
LAVALLA: Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer, Suvi Kemppainen, Meeri Lempiäinen, Marlon Moilanen, Corinne Mustonen, Paul Olin, Pinja Poropudas, Kardo Shiwan
ÄÄNISUUNNITTELU: Jouni Tauriainen
VALOSUUNNITTELU: Ina Niemelä
LAVASTUS: Fabian Nyberg
PUKUSUUNNITTELU: Siru Kosonen
DRAMATURGINEN APU: Titta Halinen

Liisa Pentti +Co | Sirius TeaternPaikat numeroimattomia istumapaikkoja.
Ovet aukeavat tuntia ennen esitystä.

Kommentoi tapahtumaa (0)