event-297743 event-297743

Messut ja markkinat, Muut, E-tapahtumat

Joulurauhan julistus 2022


Järjestäjä:Turun kaupunki
Paikka:Turun Vanha Suurtori
Osoite:Turku
Pääsymaksu:
Lähde:Tapahtumainfo

Joulurauhan julistus 2022

Joulurauha on vanhaan pohjoismaiseen lainsäädäntöön kuulunut määräys 20 päivää kestäneestä ajanjaksosta joulun aikana. Keskiajalla Ruotsissa joulurauha oli kuninkaanrauha, jonka kautta hallitsija käytti tuomiovaltaansa sukuyhteisöjen yli. Joulurauhan aikana tehdyistä rikkomuksista annetut rangaistukset olivat ankarampia kuin muulloin.

Joulurauhaa tarvittiin, koska juhlapyhien tuoma vapaa-aika saattoi tuottaa levottomuuksia. Kristillisissä maissa sodankäynti on usein haluttu keskeyttää jouluaattona. Monissa kaupungeissa tuli tavaksi, että joku kaupungin virkamiehistä julistaa jouluaattona julkisesti joulurauhan.

Joulurauha julistetaan jouluaattona klo 12 Vanhalla Suurtorilla suomeksi ja ruotsiksi. Vuonna 2022 yleisö on taas tervetullut joulurauhan julistukseen.

Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen lukee joulurauhan julistuksen Brinkkalan talon parvekkeelta jouluaattona 24.12.2022 kello 12.

Tilaisuus kulkee totuttuun tapaan seuraavasti:

  • klo 11.57 Jumala ompi linnamme – virsi 170; 1, 4
  • klo 12.00 Turun Tuomiokirkon kello lyö 12. Alkufanfaari Marsalkan hopeatorvet marssista, säv. Artturi Rope
  • Suomen Turku julistaa joulurauhan, protokollapäällikkö Mika Akkanen
  • Maamme-laulu (1. suomi, 1. ruotsi, 2. suomi)
  • Porilaisten marssi

Tilaisuutta voi seurata Yleisradion ja internetin välityksellä. Lähetys alkaa klo 11.55. Yle Areena tarjoaa myös viittomakielisen lähetyksen

Kommentoi tapahtumaa (0)