event-298200 event-298200

Teatteri ja ooppera

HARMO JA MINÄ


Järjestäjä:Petri Kumela, Vesa Vierikko
Paikka:Teatteri Provinssi, Päänäyttämö
Osoite:Salorankatu 5-7
24240 Salo
Pääsymaksu:29.5

Lähde:Lippu.fi

HARMO JA MINÄ

Harmo ja minä - Vesa Vierikko ja Petri Kumela

Teksti: Juan Rámon Jiménez
Suomennos: Tyyni Tuulio
Sävellys: Mario Castelnuovo-Tedesco
Kitaristi: Petri Kumela
Kertoja: Vesa Vierikko
Ohjaus: Työryhmä

Kahden huipputaiteilijan esitys on Petri Kumelan kitaransoiton ja Vesa Vierikon kerronnan ylistys ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselolle.

Juan Ramón Jiménezin runollista proosaa "Harmo ja minä – Andalusialainen elegia", pidetään espanjalaisen Nobel-kirjailijan pääteoksena. Tarina vuodelta 1914 kertoo Jiménezin ja hänen aasinsa Plateron (Harmon) kokemuksista, joissa kirjailija uskoo aasille mietteensä, tunteensa ja huomionsa elämästä pienessä Moguerin kotikylässään eteläisessä Andalusiassa. Kirjan lämmin ja rakastava ymmärrys ihmisen, eläimen ja luonnon yhteiselosta on voimakas puheenvuoro jokaisen elämän tärkeydestä ja ihmisen syvemmästä olemuksesta.

Mario Castelnuovo-Tedesco, italialainen muusikko ja säveltäjä, ihastui kirjan tarinoihin ja viisauteen, ja sävelsi vuonna 1960 kirjan tarinoiden innoittamana kertojalle ja kitaralle teoksen "Platero y yo, Op 190", jossa on 28 osaa. Elävissä esityksissä on tilanteesta riippuen 10-20 osaa.

Kertojan ja kitaristin, Vierikon ja Kumelan, yhteistyönä tarinoista muodostuu liikuttava ja lämmin mestariteos. Petri Kumela on maamme monipuolisimpia ja kiinnostavimpia klassisia kitaristeja. Hän on tunnettu ennakkoluulottomuudestaan ja muuntautumiskyvystään. Vesa Vierikko on tunnettu ja arvostettu näyttelijä. Vierikko toimi Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professorina 2002-2012. Hänet on palkittu mm. Jussi-palkinnolla, Näyttämötaiteen valtionpalkinnolla sekä Pro Finlandia-palkinnolla vuonna 2011. Osa Harmo ja minä esityksen lipputuotosta ohjataan Ukrainan apuun Suomen Punaisen Ristin kautta.

Kommentoi tapahtumaa (0)