event-301061 event-301061

Teatteri ja ooppera

PUDOTA


Järjestäjä:Suomen Kansallisteatteri
Paikka:Suomen Kansallisteatteri, Omapohja
Osoite:Läntinen Teatterikuja 1b
00100 Helsinki
Pääsymaksu:35.0

Lähde:Lippu.fi

PUDOTA

Heini Junkkaala
Pudota
Kun luvattu lapsi ei syntynytkään

Jo aivan pienenä hän tiesi, että hänestä tulee äiti. Senkin hän tiesi, että hän saa lapsen 40-vuotiaana. Yhden lapsen. Sitä hän rakastaisi, hellisi ja hoivaisi niin kuin hänen oma äitinsä oli rakastanut, hellinyt ja hoivannut häntä, ainokaistaan.

Kun hän sitten alkoi toivoa lasta, ei sitä kuulunutkaan. Vuosien uuvuttavien hedelmöityshoitojen jälkeen hänelle kerrottiin, että hän ei voi koskaan saada lasta. Hän on Nelly, 42-vuotias näyttelijä. Pudota-esityksen päähenkilö.

Pudota on dokumentaarinen esitys ei-toivotusta lapsettomuudesta. Se pohjautuu Kansallisteatterissa debytoivan Nelly Juulia Kärkkäisen omiin kokemuksiin lapsihaaveesta, lapsettomuushoidoista ja toivosta luopumisesta. Nellyn kanssa näyttämöllä on hänen äitinsä Gitta Oksanen. Pudota-esitys onkin tarina myös lapsenlapsettomuuden surusta, isoäidiksi tulemisen hiljaisesta haaveesta. Esitys sisältää autenttista kuva- ja äänimateriaalia Nellyn ja Gittan elämästä.

Heini Junkkaalan dokumentaarisen trilogian päätösosa kertoo irtipäästämisen kauhusta ja keveydestä

Pudota on esitys irtipäästämisestä, pudottamisesta ‒ sen kauhusta ja keveydestä. Mitä tapahtuu, kun ihminen joutuu luopumaan jonkin asian toivomisesta? Miten hyvästellä ja haudata jokin sellainen, jota ei ole koskaan ollut. Voisiko näille jäähyväisille olla jokin rituaali, seremonia? Pitäisikö sellainen keksiä? Näyttämöllä. Nyt.

Pudota on esitys toteutumattoman toiveen synnyttämästä surusta, mutta myös kaikesta toteutuneesta: elämästä tuulisella saarella, pienestä perheestä, veneilyä rakastavasta kultaisestanoutajasta, mereen eksyneestä pallosta, pelastumisesta.

Pudota on Heini Junkkaalan Kansallisteatterille kirjoittaman ja ohjaaman dokumentaarisen trilogian kolmas osa. Trilogian aikaisemmat osat olivat Axel ‒ soolo miesäänelle (2018) ja Homoäiti (2018).

Kantaesitys Omapohjassa 15.2.2023

Työryhmä

Esiintyjät Nelly Juulia Kärkkäinen ja Gitta Oksanen

Ohjaus Heini Junkkaala Käsikirjoitus Nelly Juulia Kärkkäinen, Gitta Oksanen, Heini Junkkaala Dramaturgi Elina Snicker Lavastus K. Rasila Valo- ja videosuunnittelu Titus Torniainen Äänisuunnittelu Esa Mattila

Kommentoi tapahtumaa (0)