event-312979 event-312979

Näyttelyt

Elias Ilkan työhuone


Järjestäjä:Voipaalan taidekeskus
Paikka:Voipaalan taidekeskus
Osoite:Sääksmäki
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Elias Ilkan työhuone

Voipaalan viimeinen yksityisomistaja oli kuvanveistäjä Elias Ilkka.

Elias Ilkka (1889 - 1968) kävi Taideteollista Keskuskoulua vuosina 1906 -1907. Opintojensa jälkeen Ilkka pääsi kuvanveistäjä Emil Wikströmin oppilaaksi ja apulaiseksi Visavuoreen (6 km Voipaalasta), jossa hän harjoitteli tulevaa ammattiaan vajaan vuoden verran. Sen jälkeen hän suuntasi Ranskaan, Italiaan ja Yhdysvaltoihin.

Elias Ilkasta tuli sääksmäkeläinen, kun hän solmi avioliiton Voipaalan kartanon tyttären Helvi Voipaalan kanssa vuonna 1941. Taiteilijasta tuli näin myös kartanon isäntä ja maanviljelijä.

Ilkan viimeiseksi työksi jäi Sääksmäen kunnan tilaama Sääksi-veistos. Teoksen työstämistä varten Voipaalan kartanon vanha viljamakasiinirakennus muutettiin taiteilijan työtiloiksi 1950-luvun loppupuolella. Nykyisin sen työhuone on museoitu; Ilkka-ateljeessa ja sen edustalla on edelleen nähtävillä Elias Ilkan töitä ja taiteilijalle kuuluneita työvälineitä puun, keramiikan ja kipsin työstämiseen. Ilkan töistä ateljeen edessä ovat Sääksi (1964) ja Lähteellä (1929). Avoinna kesänäyttelyn aikaan.


Kommentoi tapahtumaa (0)