event-310403 event-310403

Teatteri ja ooppera, Messut ja markkinat, Muut

Via Crucis 2023


Järjestäjä:Via Crucis - Ristin Tien Tuki ry
Paikka:Helsingin keskustan kadut
Osoite:Helsinki
Pääsymaksu:
Lähde:Tapahtumainfo

Via Crucis 2023

Via Crucis palaa tänä vuonna takaisin Helsingin keskustan kaduille koronan aiheuttaman kolmen vuoden tauon jälkeen. Suomen suurimman teatteriesityksen ja odotetun Via Crucis -esityksen ohjaa Markku Arokanto, joka ohjasi myös vuonna 2021 julkaistun Via Crucis Resurrexit -lyhytelokuvan ja sen päivitetyn version viime vuonna.

Runoilija, kirjailija Anna-Mari Kaskisen käsikirjoittamassa näytelmässä kohtausten näyttämönä ovat jälleen Helsingin kadut Senaatintorin ympäristössä. Via Crucis -vaellusnäytelmää on 25-vuotisen historiansa aikana kuljettu Helsingin ydinkeskustassa ja se on kutsunut mukaansa vuosittain jopa 15 000 ihmistä. Esitys perustuu keskiaikaiseen eurooppalaiseen Via Crucis eli ristintien -vaellusperintöön.

Via Cruciksen tärkeimpiä arvoja on ollut halki vuosien yhteisöllisyys, niin esityksessä kuin tuotannossakin. Ohjaaja Markku Arokanto nostaa näytelmässä esiin ikiaikaisen kysymyksen ihmisen yksinäisyydestä, ulkopuolisuudesta ja syrjäytyneisyydestä. Näytelmä käsittelee myös kohtaamisia ja yhteisöllisyyttä.
Esitys on yleisölle maksuton ja se on suunnattu kaikille kaupunkilaisille ja turisteille. Tänä vuonna esitys on pääsiäislauantaina 8.4. klo 21–22.30. Näytelmä reitti on uudistunut sekin aiemmista vuosista, vaellus alkaa Senaatintorilta jatkaen kulkueena Snellmaninkadun ja Kirkkokadun kautta Säätytalon puistoon. Sieltä esitys jatkaa Säätytalon pääportaille ja jatkuu kulkueena Kirkkokatua pitkin takaisin Senaatintorille.

Kulttuurin saavutettavuus on tuotantotiimille tärkeää. 25-vuotiaan Via Cruciksen juhlavuotena esitys on entistä saavutettavampi, se kuvailutulkataan näkörajoitteisille suomeksi ja ruotsiksi. Myös viittomakieliset tulkkaukset pyritään toteuttamaan suomeksi ja ruotsiksi, jos tekniikan rahoitus toteutuu toivotulla tavalla.

Jeesuksen roolissa on jo Via Cruciksen lyhytelokuvaversiossa esiintynyt Panu Haavisto. Kulkueisiin ja näyttämötapahtumiin musiikin on säveltänyt Pekka Simojoki.
Muissa rooleissa esiintyvät mm. Eeva-Maija Haukinen, Outi Haaranen-Halme, Esa Ruuttunen, Svante Korkiakoski ja Marjaana Kuusniemi-Korhonen. Musiikista vastaa Pekka Simojoki, laulun sanat Anna-Mari Kaskinen, sovitus ja äänisuunnittelu Antti Vuori sekä Gospel Helsinki ja Gospelia kaikille -kuorot johtajanaan Nina Pakkanen. Visuaalisesta ilmeestä ja puvustuksesta vastaa Riitta Röpelinen.

Mukana on iso joukko harrastajanäyttelijöitä, kuorolaisia ja avustajia. Avustajia erilaisiin tehtäviin ja rooleihin toivotaan yhä mukaan Via Crucista tekemään. Vapaa-ehtoiseksi avustajaksi voi ilmoittautua lähettämällä viestiä Via Cruciksen Facebook-sivun kautta: www.facebook.com/viacrucishelsinki

Pääsiäisnäytelmän järjestää ekumeeninen yhdistys Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry. yhdessä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Työryhmä koostuu teatterin ja musiikin ammattilaisista sekä teatteriharrastajista ja seurakuntalaisista.

Viime vuoden pienoiselokuvan Via Crucis – Resurrexit voit katsoa alla.


Kommentoi tapahtumaa (0)