event-313055 event-313055

Näyttelyt

Ilmailumuseon perusnäyttely


Järjestäjä:Suomen Ilmailumuseo
Paikka:Suomen Ilmailumuseo
Osoite:Vantaa
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Ilmailumuseon perusnäyttely

Perusnäyttely on esillä kahdessa suuressa näyttelyhallissa. Esillä on etenkin lentokoneita ja muita ilma-aluksia, sekä muita ilmailuun liittyviä esineitä kuten moottoreita, potkureita, mittareita ja pienoismalleja. Tietotaulujen avulla voi perehtyä ilmailuhistorian eri aihepiireihin, kuten ilmavoimien perustamiseen, lentoasemiin, viranomaistoimintaan, harrasteilmailuun ja ilmailujärjestöihin, lentoyhtiöihin ja lentokonetuotantoon. Tiesitkö, että Valtion Lentokonetehdas oli aikoinaan merkittävä lentokonevalmistaja Pohjois-Euroopassa, ja arvostettu etenkin kellukkeiden ja suksien suunnittelijana ja valmistajana?

Ensimmäisessä näyttelyhallissa on nähtävillä etenkin sotilasilmailuun ja sotilasilmailukoulutukseen liittyvää esineistöä. Helmiin kuuluu mm Ilmailuvoimien lentokonetehtaan vuonna 1922 valmistunut Hansa-meritoimintakone IL-2, joka on vanhin säilynyt Suomessa rakennettu lentokone. Kävijöiden suosikkeihin kuuluu myös Saab Draken -suihkuhävittäjä DK-206, jonka heittoistuin on myös kävijöiden nähtävillä koneen ulkopuolella.

Toiseen näyttelyhalliin kuljetaan Välihallin kautta. Välihallissa järjestetään niin vaihtuvia näyttelyitä kuin myös tapahtumia, ja näiden välillä se toimii oleskelutilana. Välihallissa on myös mahdollista kokeilla Saab Draken -hävittäjäsimulaattoria. Välihallista on myös kulku Simulaattorimaailmaan, johon myydään ennakkovarauksesta elämyslentoja. Simulaattorimaailma ei ole yleisölle vapaasti avoinna.

Toisessa näyttelyhallissa on esillä etenkin siviili-ilmailua, helikoptereita, ennätyslentokoneita ja yksityishenkilöiden valmistamia ilma-aluksia. Yleisön suosikkeja ovat mm. Taivaankirppu-replika, lentokapteeni Orvokki Kuortin Piper Cherokee, ennätyslentäjä Wäinö Bremerin Junkers Junior (joka myös Helsinki-Vantaan lentoaseman pitkäaikaisena asukkina tunnetaan) ja Suomen ensimmäinen helikopteri OH-HIA. Isoista koneista suosituimpia ovat lentoyhtiö Kar-Airin Douglas DC-3, tunnuksella OH-VKB, ja Convair Metropolitan. ”Kolmosten” kulta-aikaa edustava OH-VKB on Euroopan vanhin alun perin siviilikäyttöön rakennettu DC-3-kone, erotuksena sodanaikaisista kuljetuskoneista. 1950-luvulta 1980-luvulle liikennöinyt matkustajakone Convair Metropolitanin matkustamoon pääsee tutustumaan myös koneen sisäpuolelta. Koneen etuosassa on avointa tilaa, jossa voi kokeilla penkkien tuntumaa – aluksen ikää kunnioittaen.

Ilmailumuseon perusnäyttelyyn on saatavilla ääniopastus, joka löytyy museon verkkosivujen kautta sekä SoundCloud-palvelusta. Kevät- ja syyskaudella museo tarjoaa useimpina lauantaina pääsylipun hintaan sisältyvän yleisöopastuksen. Lauantaioppaina toimivat pääsääntöisesti museon vapaaehtoiset oppaat, joiden omakohtaiset tarinat ilmailusta tai pitkäaikainen ilmailuhistorian harrastus siivittävät näyttelykokemuksen aivan uudelle lentopinnalle.

Näyttelyhallit I ja II eivät ole lämmitettyjä, joten viileään vuodenaikaan suosittelemme pitämään ulkovaatteet yllä.


Kommentoi tapahtumaa (0)