event-320601 event-320601

Näyttelyt

Eva Ahlströmin elämäntarina


Järjestäjä:Ahlström Voyage
Paikka:Ahlström Voyage
Osoite:Noormarkku
Pääsymaksu:
Lähde:Museoliitto

Eva Ahlströmin elämäntarina

Eva Ahlströmin (1848–1920, o. s. Holmström) elämäntarina ansaitsee tulla kerrotuksi. Hänestä tuli suuren teollisuusyrityksen johtaja 1800-luvun lopussa, mutta hän oli myös huomattava filantrooppi, joka edisti suomalaista hyvinvointia ja sivistystä monin eri tavoin. Nyt hänen elämäntyöstään on koottu näyttely Noormarkun Klubille Porin Noormarkkuun. Näyttelyyn pääsee tutustumaan omatoimisesti Klubin aukioloaikoina osoitteessa Laviantie 14.

Eva Ahlström syntyi kymmenlapsiseen kauppiasperheeseen Kristiinankaupungissa vuonna 1848. Haaveet sähköttäjän urasta jäivät toteutumatta, kun Eva avioitui 23-vuotiaana 44-vuotiaan kauppaneuvos Antti Ahlströmin kanssa vuonna 1871. Avioliitto johdatti hänet Noormarkkuun, jonne juurtuivat sekä Ahlströmin perhe että Ahlström-yhtiöt.

Eva ja Antti Ahlströmin perheeseen siunaantui iso lapsikatras, sillä Eva synnytti seitsemän lasta vuosina 1872–1884: neljä poikaa ja kolme tytärtä. Samoihin aikoihin Antti Ahlström perehdytti vaimoaan työnsä jatkajaksi. Eva Ahlströmistä tulikin puolison menehtymisen jälkeen vuonna 1896 suuren teollisuusyrityksen, Ahlströmin johtaja. Yrityksen hallussa oli tuolloin neljä rautaruukkia, 14 sahaa sekä n. 60 000 ha maa- ja metsätiloja eri puolilla Suomea.

Eva Ahlströmin sydäntä lähellä olivat kansakoulu- ja yhteiskouluaatteet, sillä Ahlströmien varoilla perustettiin tai tuettiin useita kouluja eri paikkakunnilla Suomessa. Naisjärjestöjen toiminta oli hänelle myös tärkeää, ja hän antoikin Helsingin kotinsa Martta-yhdistyksen perustamiskokouksen käyttöön vuonna 1899. Lisäksi hänen toimestaan perustettiin Noormarkkuun Eva Ahlströmin sairaala ja Leineperin ruukkiin Emäntä- ja puutarhakoulu.

Tervetuloa!

Kommentoi tapahtumaa (0)