event-320931 event-320931

Teatteri ja ooppera

Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia?


Järjestäjä:Oulun teatteri
Paikka:Oulun teatteri, Pieni näyttämö
Osoite:Kaarlenväylä 2
90015 Oulu
Pääsymaksu:min 29.0 € - max 32.0

Lähde:Lippu.fi

Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia?

Edward Albee
Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia?
Humoristisen raivokas avioliittokuvaus

Kuka pelkää Virginia Woolfia? on Edward Albeen klassikkonäytelmäteksti vuodelta 1962. Se kertoo vanhemman yliopistopariskunta Marthan ja Georgen aamuyön jatkojuhlista, joihin heille vieraiksi saapuu nuorempi pariskunta Nick ja Honey. Yhden yön aikana monenlaiset illuusiot särkyvät, kun kohtuuton käytös, vanhat kaunat, raivokas huumori ja erilaiset pelit saavat vallan sivistyneistä ihmisistä.

Teos on puheteatterin 180-sivuinen järkäle ja näyttelijöiden juhlaa neljän erinomaisesti ja säälimättömästi kirjoitetun roolinsa takia. Näytelmän kirjoitusaikana elettiin Yhdysvalloissa voimakkainta ydinperheideaalin aikaa, jossa naisen tehtäväksi jäi huolehtia aviomiehestä, kodista ja lapsista. Albeen teksti on voimakas kritiikki tätä ideaalia kohtaan, ja se näyttää kirkkaasti, miten katkeraksi ihminen muuttuu, jos hän ei pääse elämässään toteuttamaan itseään. Näytelmän henkilöiden puheet ja toiminta olisivat omassa olohuoneessa pelkästään kauheita, mutta näyttämöllä onneksi myös kauhistuttavan hauskoja.

Edward Albee (1928–2016) oli näytelmäkirjailija, joka lasketaan yhdeksi neljästä vuosisatansa merkittävimmästä yhdysvaltalaisesta näytelmäkirjailijasta (muut olivat Arthur Miller, Sam Shepard ja Tennessee Williams). Albeelle myönnettiin Kuka pelkää Virginia Woolfia? -näytelmästä Pulitzer-palkinto, ja Elisabeth Taylor sai sen elokuvaversiosta (1966) parhaan naispääosan Oscarin.

Teoksen esitysoikeuksia valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner.

Kesto noin 3 tuntia 30 minuuttia sisältäen kaksi väliaikaa.

Kommentoi tapahtumaa (0)