event-316108 event-316108

Teatteri ja ooppera

Mestari ja Margarita - Saatana saapuu Moskovaan


Järjestäjä:Joensuun kaupunginteatteri
Paikka:Joensuun kaupunginteatteri
Osoite:Rantakatu 20
80100 Joensuu
Pääsymaksu:31.1

Lähde:Lippu.fi

Mestari ja Margarita - Saatana saapuu Moskovaan

Mestari ja Margarita
- Saatana Saapuu Moskovaan

Moskovassa alkaa tapahtua kummia, kun salaperäinen muukalainen Woland saapuu seurueineen kaupunkiin…

Samoin Joensuun kaupunginteatterissa, kun mustan huumorin mestarin Mihail Bulgakovin klassikkoromaani tuodaan suurelle näyttämölle uutena teatteritulkintana.

Lennokkaassa ja mielikuvituksen täyteisessä esityksessä kulkee rinnakkain kolme tarinaa: Saatanan vierailu 1930-luvun stalinistisessa Moskovassa, Mestarin ja Margaritan kiihkeä mutta traaginen rakkaustarina sekä Jeesuksen ajan Jerusalem, jossa Pontius Pilatus kamppailee omatuntonsa kanssa pohtiessaan erään maankiertäjäfilosofin Jeshua Ha-Notsrin kuolemantuomiota.

Yliluonnolliset tapahtumat, draaman ja huumorin täyteiset tarinat punoutuvat lopulta taianomaisesti yhteen, niiden kulkiessa fiktion ja faktan, unen ja valveillaolon, sekä fantasian ja toden rajapinnoilla.

Kaupunginteatterin tuore tulkinta Bulgakovin mestariteoksesta osuu kipeästi aikaamme, jossa romaanin teemat ja viesti ovat jälleen ajankohtaisia. Se on maagisen realismin keinoin kerrottu haave oikeudenmukaisesta maailmasta, mielikuvituksen voimasta, sekä puheenvuoro sananvapauden puolesta.

Mihail Bulgakovin (1891-1940) romaania Mestari ja Margarita (suom. Saatana saapuu Moskovaan) pidetään yhtenä 1900-luvun kirjallisuuden tärkeimmistä teoksista.

Bulgakov kirjoitti romaaniaan 12 vuotta, mutta valmistuttuaan se joutui välittömästi Neuvostoliiton sensuurin hampaisiin ja haudattiin. Teos julkaistiin Neuvostoliitossa vasta vuosikymmeniä kirjailijan kuoleman jälkeen vahvasti sensuroituna versiona. Romaanin alkuperäistä versiota painettiin kuitenkin salaa ja sen kopio salakuljetettiin lopulta länteen. Suurteoksen sensuroimaton versio julkaistiin lännessä 1960-luvun lopulla - romaanin henkilön Wolandin sanoin: “Käsikirjoitukset eivät pala”.

Suuri näyttämö
Kestoarvio noin 2 t 30 min, sisältäen väliajan

HUOM: Esityksessä käytetään välkkyvää valoa ja teatterisavua. Ikäsuositus: yläkoululaisista ylöspäin.

www.joensuunteatteri.fi

Kommentoi tapahtumaa (0)