event-341544 event-341544

Teatteri ja ooppera, Elokuva ja kirjallisuus, Muut, E-tapahtumat, Kurssit

Jyväskylän Kevät 2024


Järjestäjä:Lassi Nummen nimikkoseura
Paikka:Internet
Osoite:Jyväskylä
Pääsymaksu:
Lähde:Tapahtumainfo

Jyväskylän Kevät 2024

     Jyväskylän Kevät 2024


Jyväskylän Kevät 2024 – Hyvinvointiin

Kahdestoista Jyväskylän Kevät

Tilaisuus on osa Sivistyksen teemavuotta.

Järjestäjä Lassi Nummen seura ry

Suojelija ylilääkäri, psykiatri Juha Kemppinen

Kuva: Jaana Erkkilä-Hillin etsaus Paratiisin portilla

OHJELMA – muutokset mahdollisiaOhjelma päivittyy tapahtumainfoon, samoin tiedot eri tilaisuuksista:   

https://tapahtumainfo.fi/tapahtuma/2024/03/jyvaskylan-kevat-2024/341544

Tilaisuudet ilmestyvät sivulla Jyväskylän Kevät 2024 https://www.facebook.com/jyvaskylankevat2024 ja muutama päivä tilaisuuden jälkeen kanavalla Jyväskylän Kevät You Tube https://www.youtube.com/channel/UCxe12jOe4JzjhFSGNAftnNw


Tapahtumassa pohditaan hyvinvointia ja siihen vaikuttavia ja sitä vahvistavia tekijöitä. Avoimet nettikeskustelut ja -puheenvuorot pidetään maalis-huhtikuussa 2024.

Esiintyjät ovat kirjailijoita, professoreja ja tutkijoita, kaikki alansa huippuja. Tapahtuma on kirjallisuuden ja tutkimuksen juhlaa, jossa Jyväskylä on vahvasti esillä kirja-, sivistys- ja yliopistokaupunkina.


Lassi Nummen seurassa

Dosentti Katriina Kajanneksen artikkelista selviää, millainen on Lassi Nummen seura ry. Tekstin luettuaan tietää, kuka Lassi Nummi oli, miksi tämän järjestön kotipaikka on Jyväskylä, mitä toimintaa sillä on ja miksi se toteuttaa Jyväskylän Kevään. https://nimikkoseurassa.blogspot.com/

~

Ke 6.3. klo 10.30 Hyvinvointitutkimus ja -koulutus

Hyvinvoinnin ymmärtäminen vaatii monitieteistä, ilmiötä monelta kannalta valottavaa otetta. Jyväskylän yliopisto vastaa alan koulutustarpeeseen avoimina opintoina ja tutkintokoulutuksessa. Hyvinvointi nähdään elämänkulun eri vaiheissa ja eri toimintaympäristöissä olevana ilmiönä. Puhetta johdattelee erityisasiantuntija Päivi Fadjukoff, keskustelijoina ovat Jyväskylän yliopisto ja professori, yksikönjohtaja Aila-Leena Matthies, Kokkolan yliopistokeskus Chydenius ja FT, tutkimuskoordinaattori Mikael Puurtinen, Jyväskylän yliopisto.

~

La 9.3. klo 14 Rakkaus kauneuteen, ortodoksisuus ja Lassi Nummi

Lassi Nummen ortodoksisaiheisissa runoissa kiteytyvät hänen ajatuksensa pyhyydestä. Mitä on niissä välittyvä rakkaus kauneuteen?

Metropoliitta Arseni, kirjastonjohtaja, FT Tommi Harju ja järjestötoimija Lea Lihavainen

~

Ke 13.3. klo 17 Kirjailijakeskustelu

Kirjailijat auttavat lukijaa ymmärtämään ihmisen tietä tasapainoon ja hyvään elämään mutta myös vaikeuksia, vastoinkäymisiä ja vääryyksiä. Tapahtuman esiintyjät valottavat näitä asioita oman tuotantonsa kautta.

Kirjailija, toimitusjohtaja Leo Stranius ja kirjailija, toiminnanjohtaja Johannes Lahtela keskustelevat, puhetta johdattelee kirjastonjohtaja evp Ilkka Hirvi

~

La 16.3. klo 14 Tuottaako taide itsessään henkisyyttä ja hyvinvointia?

Pohdinnan lähtökohtana on kysymys taiteesta aistien, mielen ja elämäntavan henkistäjänä.

Kuvataiteilija, väitöskirjatutkija Henri Hagman ja kuvataiteilija ja yliopistotutkija Kalle Lampela

~

Ma 18.3. klo 14 Hyvinvoinnin hurmaa ja harhaa

Hyvinvointi on stiiknafuulia, se on kaikki tai ei mitään. Tapahtumassa kuullaan, mitä se on yksilön elämässä ja yhteiskunnassa. Puheenvuoron pitäjän näkemyksen lisäksi tulee esille Erich Frommin ajattelu.

Järjestötoimija Ilpo Rossi

~

Pe 22.3 klo 16 Lukutaito

Jyväskylän yliopistossa toimivat asiantuntijat keskustelevat. Hyvä lukutaito auttaa hankkimaan tietoa ja ymmärtämään, ja se on yhdenvertaisen sivistysyhteiskunnan perustelijöitä. Kansallinen lukutaitostrategia edellyttää työtä taidon lujittamiseksi ja monilukutaidon vahvistamista. Miten se tapahtuu?

Yliopistotutkija, FT Kaisa Leino, Jyväskylän yliopisto, yliopistonopettaja Miguel Lopéz Sánchez, Jyväskylän yliopisto ja tohtoriopiskelija Eliisa Lintukorpi, Jyväskylän yliopisto

~

Ma 25.3. klo 14 Vanhojen hyvinvointi?

Asiantuntijat keskustelevat siitä, onko vanhoilla hoiva- ja ihmisoikeusvajetta ja mitä muuta merkillepantavaa on vanhojenTapahtuma striimataan ja on verkossa vapaasti katsottavissa tapahtuman aikana. Tapahtumasta tehtävä tallenne julkaistaan myöhemminTapahtuma striimataan ja on verkossa vapaasti katsottavissa tapahtuman aikana. Tapahtumasta tehtävä tallenne julkaistaan myöhemmin.tilanteessa. Tulisiko ikäihmisiä kuunnella enemmän heitä koskevissa asioissa? Ongelmat tiedetään, entä niiden ratkaisut.

Vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo ja professori Teppo Kröger, puheenjohtajana professori, psykiatri Vappu Taipale

~

Pe 5.4. klo 18 Mitä psykiatri ymmärtää Jeesuksen rukouksesta?

Jeesuksen rukous eli sydämen rukous pohjautuu sokean Bartimaioksen sanoihin ”Jeesus, Daavidin poika, armahda minua” (Mark 10:47). Tunnetuimmassa asussa se kuuluu ”Herra Jeesus Kristus, Jumalan poika, armahda minua syntistä”. Sydämen rukouksen käyttö kuuluu vanhaan meditointitapaan.

Psykiatri Juha Kemppinen valottaa aihetta, mukana erikoislääkäri Antti Linkola ja pastori Matti Kuronen.

~

Ke 10.4. klo 12 Harrastajateatteri ja lausunta 

Paikalliset ja valtakunnalliset toimijat keskustelevat teatteri- ja lausuntaharrastuksen tilanteesta, annista ja haasteista. Jyväskylä on tunnetusti kummankin alan pitkäaikainen keskuspaikka ja osaaja.

Keskustelijoina lehtori Raili Kivelä, Huoneteatteriyhdistys ry:n puheenjohtaja, tohtoriopiskelija Eliisa Lintukorpi ja puheen johdattelijana Tarja Filatov, Työväen Näyttämöiden Liiton puheenjohtaja

~

To 25.4. klo 18 Rauhan mahdollisuus ja esteet

Tilaisuuden ja paneelin pj Anna Sofia Suorannan alustus aiheesta

Puheenvuorot:

Tapio Lampinen: Miten uskonnosta tulee osa sotaa?

Ilkka Hirvi: Sijaissodan ja toisaalta valtion kokeman eksistentiaalisen uhan suhde rauhaan

Erkki Tuomioja (etäosallistuja) - Nationalismi rauhan haastajana

Timo Virtala - Rauhan mahdollisuudesta

Paneelikeskustelu ja yleisön kysymykset.

Yhteenveto: pj Anna Sofia Suoranta

Keskustelemassa: valtiotieteiden tohtori Erkki Tuomioja, professori Tapio Lampinen, sosiologi, luennoitsija Timo Virtala ja kirjastonjohtaja Ilkka Hirvi evp. Keskustelua vetää tutkija Anna Sofia Suoranta, Tampereen yliopisto ja TAPRI.

Puhe rauhasta on tarpeen, kun militarismi, nationalismi ja valtapolitiikka vahvistuvat. Keskustelu aiheesta tarvitsee humanistisia näkökulmia ja tietoa siitä, miten demokratian tila vaikuttaa rauhan mahdollisuuksiin.

~

Su 28.4. klo 12 Timo Suutarisen tuotanto

Kirjailija Timo Suutarisen tekstit ovat tulista puhetta rauhan ja ihmisyyden puolesta. Hän kirjoittaa vahvan visuaalisesti ja tarkasti holokaustista ja antaa äänen juutalaisvainojen uhreille. Onko runojen paljastamavarjo menneisyydessä, nationalismissa ja sodassa, vai onko se ihan lähellä?Suutarisen lyriikka pitää kuvastinta sinun ja minun edessä.

Keskustelussa tulee esille runojen tausta, niiden kirjoittajan toiminta ja ajattelu.

Kirjailija Timo Suutarinen ja historiantutkija Heikki Marjomäki

~


Ma 29.4. klo 17 Kirjoittaminen ja hyvinvointi

Taiteen hyvinvointivaikutuksista puhutaan tänä päivänä paljon. Kirjoittaminen ja hyvinvointi -paneeli pureutuu tähän ajankohtaiseen kysymykseen kirjoittamisen näkökulmasta. Voiko kirjoittaminen toimia hyvinvoinnin edistäjänä? Miten ja miksi kirjoittamista sovelletaan terveydenhuollossa? Entä voiko kirjoittaminen lisätä hyvinvointia myös yhteisöllisellä ja planetaarisella tasolla?

Paneelissa keskustelee kaksi Taideyliopiston Health, Narrative & the Arts -hankkeen tutkijaa, Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman professori, kirjailija Jussi Valtonen (PsT) ja tutkijatohtori Elina Renko (VTT) sekä taiteen roolia planetaarisessa hyvinvoinnissa pohtinut tutkija-runoilija Aino-Kaisa Koistinen Taideyliopiston Tutkimusinstituutista. Paneelia johdattelee vetää Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman johtaja, kirjailija Jusa Peltoniemi.

~

Ti 30.4. klo 12 Kirjailija Siphiwe Gloria Ndlovun haastattelu

Siphiwe Gloria Ndlovu on zimbabwelainen kirjailija ja elokuvantekijä, jonka teokset tutkivat maansa historiaa, kulttuuria ja yhteiskunnallisia kysymyksiä. Hänen City of Kings -trilogiansakansainvälisesti kiitetty.

Siphiweä haastattee Taideyliopiston kirjoittamisen maisteriohjelman professori, runoilija Mikael Brygger.

Haastattelun kieli on englanti. Tähän tulee linkki tilaisuuden englanninkieliseen esittelyyn. 

~

Kiitos Jyväskylän Kevään suojelijalle, esiintyjille, kotisivun kuvan lahjoittajalle, tilaisuuksien tekniikasta huolehtineille ja yhteistyötahoille, kiitos Jyväskylän kaupungille avustuksesta!Kommentoi tapahtumaa (0)