event-331533 event-331533

Teatteri ja ooppera

FRÖKEN JULIE


Järjestäjä:Åbo Svenska Teater
Paikka:Tryckeriteatern
Osoite:Dalgatan 4
10300 Karis
Pääsymaksu:38.0

Lähde:Lippu.fi

FRÖKEN JULIE

FRÖKEN JULIE (suom. Neiti Julie)

Tarina sijoittuu juhannusyöhön 1800-luvun lopussa. Julie, kreivin tytär, on päättänyt viettää juhannusta palvelusväen kanssa, kun Julien isä on matkoilla. Palvelusväen keittiössä Julie tapaa isänsä palvelijan Jeanin sekä talon keittäjän Kristinin.

Julien ja Jeanin välinen viaton flirtti johtaa kohtalokkaaseen viettelyleikkiin. Syntyy valtataistelu sekä sukupuolten että sosiaalisten statuksien suhteen. Kummallakinon valta-asema toiseen nähden. Julie ja Jean tempautuvat rajattomaan draamaan rakkautta, vihaa, pakkomieltä ja etenkin himoa tuntien. Vallitsevassa yhteiskuntajärjestelmässä seuraukset ovat katastrofaaliset. Alhaisen sosiaalisen asemansa vuoksi, Jeanin kihlattu Kristin joutuu tyytymään tilanteeseen. Hänen näkökulmansa on oleellinen kerronnassa, sosiaalisten normien ja niiden välttämättömyyden todentamiseksi.

Fröken Julie (1888), yksi August Strindbergin eniten esitetyistä tragedioista, esitetään alkuperäispainoksena leikkisyydellä ja fyysisyydellä kehystettynä. Näyttelijät saavat olla keskiössä. Esitys ammentaa inspiraationsa ajasta, jolloin näytelmä on kirjoitettu (vuonna 1888), mutta tarkastelee valtarakenteita, sekä sosiaalista asemaa että sukupuolta, modernin linssin kautta. Esitys nostaa esiin ihmisten välisen, eri syistä rakentuvan, epätasa-arvon ja sen absurdiuden. Osoittaen kuinka tämä vanhentunut järjestys sukupuolten välillä vallitsee tänäkin päivänä sekä käyden dialogia tämän päivän suomalaisessakin yhteiskunnassa kasvavien luokkaerojen kanssa.

Kommentoi tapahtumaa (0)